Skip to content
Curtin University
Properties, Facilities & Development

NEWS & CAMPUS UPDATES

Get to Know Curtin’s Newest Building

Sept 8, 2016

Building 410 is now open! In addition to housing the Curtin Medical School, the building has technology rich formal teaching and learning spaces and beautiful relaxed areas open to everyone. Visit 410 to explore, study or just for a break!

Building 410 has a striking presence, inspired by a DNA fingerprint. It’s been designed with a stunning large open atrium and stairs linking all five levels, making spaces visible and easy to access.

Each of the five levels have details inspired directly by Curtin student work that will surprise and delight visitors:

  • Level One takes inspiration from a ‘laneway’ theme. One of the most distinct features of this level is artwork by WA street artist Daek William.
  • Level Two provides an eclectic and rustic entrance from Wesfarmers Court - a nod to upcycling and sustainability. Amongst informal learning areas, you’ll find provision for a pop-up coffee shop.
  • Level Three is defined by cloisters – provision of secluded and informal quiet spaces for students. A highlight of this level is the informal learning studio with balcony – providing fresh air and boasting views across the west of campus.
  • Level Four is inspired by the notion of people and backyard and puts you at eye level with the iconic Curtin pine tree canopy.
  • Level Five houses the Curtin Medical School reception and workplace accommodation. This level showcases the humanity of Community Medicine and celebrates the work and influence of Canadian physician, Sir William Osler (1849 – 1919).

In line with Curtin’s Green Star – Communities commitment, Building 410’s design and construction includes the following features:

  • It is estimated that greenhouse gas emissions will be reduced by 15% - the design target - when compared to a ‘base case’ building through:
  • High efficiency lighting
  • High performance low-e tinted glass
  • Efficient external lighting with daylight sensors
  • Construction waste was largely recycled, reducing waste sent to landfill by up to 90%
  • Outside air rates are 50% higher than the minimum requirement, thereby dramatically improving indoor air quality
  • Low emissions paints, adhesives, sealants and carpets have been used throughout the building
  • Water efficient fixtures and fittings minimise potable water consumption